Energetyczna pigwa!
Energetyczna pigwa!
Drzewko niewielkich rozmiarów, które obdarza nas owocami o różnych kształtach, rozmiarach i barwach – tak można opisać pigwę. Jej owoce charakteryzują się wyrazistym smakiem i można je spożywać na wiele sposobów: świeże, pieczone lub gotowane.
Wyciąg z pigwy łagodzi dolegliwości żołądkowe, a także przynosi ulgę w przypadku wrzodów. Dodatek miodu pomaga w problemach żołądkowo-jelitowych, zapaleniu jelita grubego i biegunce. Pigwa słynie z energetyzującego działania na organizm, a badania wskazują, że regularne spożywanie owoców wzmacnia libido. Bogate w magnez, cynk, selen, potas, żelazo i fosfor, pigwa pobudza układ odpornościowy, stymuluje produkcję czerwonych krwinek, co wpływa korzystnie na dotlenienie tkanek i odmładzanie skóry. Wielu lekarzy zaleca codzienne spożywanie pigwy, twierdząc, że przyczynia się to do poprawy wyglądu skóry, zmniejszenia opuchlizny pod oczami oraz zmarszczek. Dodatkowo, pigwę powszechnie stosuje się w leczeniu blizn i trądziku
Właśnie dlatego wykorzystujemy ten niezwykły owoc, dodając do swoich produktów kawałki pigwy, aby móc cieszyć się naturalnie bogatym smakiem i aromatem tego owocu, a jednocześnie jego leczniczymi wartościami.